Asiaa tinnituksesta löydät täältä.

Kun kuulo heikkenee

Usein heikentyneen kuulon huomaa läheinen tai ystävä, joka kiinnittää huomiota siihen, että henkilö ei reagoi puheeseen niin kuin ennen ja hän joutuu jatkuvasti pyytämään keskustelukumppania toistamaan sanomaansa.

Kuulon heikkeneminen voi johtua monesta eri syystä, mutta yleisimmin kyse on iän mukanaan tuomasta ns. ikähuonokuuloisuudesta tai toistuvan melualtistuksen aiheuttamasta meluvauriosta. Joskus kyse voi olla korvan sairaudesta. Tällöin lääkärin tutkimus on välttämätön. Kuulontutkimukseen ei tarvita lääkärin lähettä.

Kuulontutkimus

Kuulonalenema selvitetään aina kuulontutkimuksella, jonka tekee kuulontutkija eli audionomi. Perusteellinen kuulontutkimus sisältää äänesaudiometria- ja puheaudiometriatutkimukset sekä epämiellyttävyyskynnysmittaukset.

Kuulontutkimusten perusteella saadaan audiogrammi eli kuulokäyrä, joka kertoo kuinka vaikea kuulonalenema on kyseessä ja millä taajuusalueella alenema on. Mikäli audiogrammissa näkyy jotain korvan sairauteen viittaavaa, lähettää kuulontutkija asiakkaan lääkärin tutkimuksiin.

Kuulolaitteet

Päivi Matilla on myynnissä kattava valikoima huipputasoisia kuulokojeita. Kuulontutkimuksen ja asiakkaan omien mieltymysten perusteella valitaan asiakkaalle sopiva laite. Kuulolaite on yleensä pieni ja huomaamaton, mutta saatavilla on myös hieman isompia malleja.

Osa kojeista voidaan sovittaa heti kuulontutkimuksen yhteydessä. Useimpiin kojeisiin tilataan kuitenkin yksilöllinen korvakappale tai koko laite teetetään asiakkaan oman korvan mallin mukaan. Silloin kojeen toimitusaika on muutamasta päivästä muutamaan viikkoon.

Kuulolaitteen hankinta

1. VARAA AIKA KUULONTUTKIMUKSIIN

Kattava ja huolella tehty kuulontutkimus on edellytys kuulolaitteen hankinnalle ja sen ohjelmoinnille. Kuulokoje valitaan kuulonaleneman vaikeusasteen mukaan eli kuulontutkimuksessa selviää se, kuinka vahvan kojeen asiakas tarvitsee. Kuulontutkimuksen yhteydessä otetaan korvasta malli (valos), jonka mukaan laite tai sen osat tilataan. Kuulokoje ohjelmoidaan kuulontutkimusten tulosten perusteella henkilökohtaisesti kyseisen asiakkaan kuuloon sopivaksi. Kuulontutkimus ei vaadi lääkärin lähetettä.

2. KUULOLAITTEEN SOVITUS JA KOTIKOKEILU

Kun kuulokoje on valmis, on aika kokeilla kojetta/kojeita. Täydellisesti istuva kuulolaite on miellyttävä käyttää ja sen ominaisuudet vastaavat asiakkaan vaatimuksia. Kuulokojeen kokeilu omassa tutussa ääniympäristössä on edellytys sille, että asiakas tietää kuinka äänimaailmaa tulee vielä hienosäätää.

3. HIENOSÄÄTÖ JA OSTOPÄÄTÖS

Joissain tapauksissa kuulolaite on hyvä perussäädöissään ja se palvelee käyttäjäänsä erinomaisesti. Usein kuitenkin tarvitaan vielä laitteen äänimaailman hienosäätöä kun huomataan, että esimerkiksi oma ääni kaikuu tai jotkin kolahdukset tuntuvat pahalta. Kun asiakas on tyytyväinen kojeeseen, hän tekee päätöksen sen ostamisesta.